DE 4 TEKENEN VAN MALWARE, ZO ONTDEK JE OF JE DE DUPE BENT

DE 4 TEKENEN VAN MALWARE, ZO ONTDEK JE OF JE DE DUPE BENT

Wie last heeft van malware is niet blij. Het kan de snelheid en functionaliteit van je computer ernstig belemmeren en voor een hoop problemen zorgen. Maar hoe ontdek je eigenlijk dat je last hebt van malware, zonder meteen een hele systeemscan uit te voeren?

 

4-tekenen-van-malware

De 4 tekenen van malware

De beste manier om te ontdekken of je malware hebt, is natuurlijk wel degelijk het uitvoeren van een systeembrede scan. Als het goed is doe je dat automatisch al, maar stel nu dat dat niet zo is, wat zijn dan de signalen die op malware wijzen?

1. Vreemde pop-ups

Wanneer er voortdurend pop-ups in beeld verschijnen, zélfs wanneer je geen enkele browsers open hebt staan, dan mag je ervanuit gaan dat je malware (of in ieder geval crapware) op je pc hebt staan.

2. Browser omgeleid

Je browser gaat er op de meest vreemde momenten vandoor naar een andere website. Bijvoorbeeld, je opent Google en je komt terecht op een site die je niet kent met een of andere onbekende zoekmachine met allerlei reclame. Ook dan weet je dat je last hebt van malware.

3. Onbekende software

Er verschijnen voortdurend pop-ups met dreigende meldingen van beveiligingssoftware die je niet kent. Software die je vooral aanspoort om nu actie te ondernemen (want anders…). Angst is altijd een goede trigger om mensen minder na te laten denken. Voer zo snel mogelijk een scan uit als je last hebt van dit soort meldingen.

4. Vreemde posts op social media

Tekenen van malware zijn onder andere het verschijnen vab plotseling berichten op Twitter en Facebook vanuit jouw naam, die je helemaal niet hebt geplaatst. Dat er iets aan de hand is, dat is zeker en het is zaak om er zo snel mogelijk iets aan te doen, want vaak zorgen die berichten ervoor dat je anderen infecteert. Overigens hoeft het niet per definitie zo te zijn dat je malware op je pc hebt, het kan ook zijn dat je social media-account ‘gewoon’ gehackt is.

Er zijn tekenen van malware, wat nu?

Goed, je hebt dus ontdekt dat je last hebt van malware, wat kun je er dan aan doen? Zo snel mogelijk software installeren om je ertegen te beschermen en vanaf te helpen. Want echt, anno 2015 kun je écht niet meer functioneren zonder dit soort software. Het is niet de vraag óf, maar wanneer je last krijgt van malware. Voorbeelden van goede gratis software zijn Malwarebytes Anti-Malware en Avira Antivirus Free 2015.

bron: computertotaal.nl

Over de auteur

admin administrator